Tähelepanu!

Juhime tähelepanu, et antud uudis on rohkem kui aasta vana, mistõttu võib olla sisu vananenud. Soovitame võimalusel tutvuda uuemate infoallikatega sellel teemal.

Sõna mõjutus: puue, suhtlus, katkestus

09.12.2019 | Eesti Puuetega Inimeste Koda | Jaga Facebookis

Tallinna Kunstihoones avatakse 13. detsembril rahvusvaheline kaasaegse kunsti näitus „Sõna mõjutus: puue, suhtlus, katkestus“, millega püütakse murda puuetega inimestega seotud eelarvamusi. Näitus, mis sündis koostöös Õiguskantsleri Kantselei ja Brüsseli kunsti- ja meediakeskusega ARGOS, on esindatud 13 kunstniku teosed, mille valisid välja kuraatorid Christine Sun Kim ja Niels Van Tomme.

Väljapaneku kuraatorid on valinud näitusele puuetega kunstnike teosed, mida on eksponeeritud maailma tippgaleriides Guggenheimist Tate’ini. „Kunstnike töid uurides nägime, et need kõik puudutavad keelt ja suhtlust. Keel aitab teha puude nähtavaks ja selle kandjat kaasata, aga võib muuta selle ka nähtamatuks ja tõrjutuks,“ kirjeldasid Kim ja Van Tomme.

„Kunst on vaba, ütleb põhiseadus. Kuid juurdepääs kunstile pole seda kahjuks sugugi mitte. Kuidas ikkagi tajuda Ants Laikmaa maali „Vaade Caprilt“, Arvo Pärdi tintinnabulit, mõnda skulptuuri, tikandisse või videotaiesesse kätketud sõnumit, kui vastavad meeled ei tööta? Kuidas pääseda näitusele, kuhu viib kitsas trepp, kuid ainsaks liikumisvahendiks on ratastool? On liigutav, et peagi avatav näitus püüab – loodetavasti edukalt – nii mõnegi ületamatuks peetud takistuse ületada. Tere tulemast näitusele!“ lisas õiguskantsler Ülle Madise.

Näitus jääb avatuks 24. veebruarini 2020 ning on ligipääsetav nii liikumis-, nägemis- kui ka kuulmispuudega inimestele:

Loe lähemalt näituse kohta Tallinna Kunstihoone koduleheküljelt.

TOP